Historien om Casanova

CasanovaHan var mest berømt for sine sengeprestasjoner hos kvinnene, men Giacomo Casanova var så mye mer enn som så. Han var en meget intelligent og innsiktsfull mann som hadde flere talenter, men som samtidig var en rimelig egoistisk mann. Casanova hadde dessuten en sjelden eventyrlyst og oppsøkte gjerne farer, og oppnådde mye i løpet av sine 73 år, til tross for at man forbinder navnet casanova med noe helt annet i dag.

Hans harde livsstil førte blant annet til at han døde allerede i overnevnte alder, i 1798. De siste årene i livet hans brukte han som bibliotekar i Bohemian-slottet. Han synes dette var rimelig kjedelig, noe som ga han inspirasjon til å skrive den berømte boken «Histoire de ma vie» (historien om livet mitt), som i dag er ansett som en av de mest autentiske fortellingene om den europeiske livsstilen på 1700-tallet. Han skrev den på fransk – til tross for at han var italiensk – delvis fordi han synes det var et mer romantisk språk, samtidig som overklassen i Italia gjerne brukte dette språket på denne tiden.

En noe spesiell barndom

Foreldrene til Giacomo Casanova var skuespillere og dansere, men faren hans døde allerede da Casanova var åtte år gammel. Ettersom moren ofte var ute og turnerte, var det bestemoren som måtte oppdra han. Den unge Casanova beskrives ikke som en kjekk gutt, med rare øyne, en slapp munn og en sykdom som førte til at han stadig blødde neseblod. Sistnevnte skulle løses ved å besøke en lokal heksekvinne, som satt på en stol med rundt fem-seks sorte katter på armene. Det var her interessen for det okkulte og magiske begynte for Casanova, skriver han i sin egen selvbiografi.

Ettersom neseblødningen ikke ville stoppe, så ble Giacomo sendt til en internatskole i Padua på fastlandet – mye for å slippe all mobbingen han opplevde i Venezia. Han var kun ni år når dette skjedde, og det var en traumatisk opplevelse som preget Casanova resten av livet. Han skrev selv «så ble de kvitt meg, da» i en av tekstene sine.

Drama på internatskolen

Men livet på internatskolen var heller ikke noe særlig. Den holdte svært dårlig standard, og det var minst like mange rotter som elever der. Han klarte å få seg selv overført til familiehjemmet etter noen år, og allerede da begynner historien om hans første romanser. Den skjedde med tenåringssøsteren til presten, som het Bettina. Faktisk så var det hun som forførte han, ved å insistere på at hun måtte vaske innsiden av lårene hans fordi hun ville at han skulle prøve et par nye bukser. Han skrev senere i notatene sine at han ikke skjønte hvorfor hun tilfredsstilte han, men at det var starten på de første følelsene han følte for en kvinne, som for øvrig varte livet ut.

Så kom gamblingen

Det var også på dette tidspunktet at han fikk opp øynene for en ny interesse – nemlig gambling og casino. Han ble raskt avhengig, og ble også ansett som en god gambler. I løpet av livet hans tjente han nærmere 13 millioner euro på spillingen, og tapte kun 1,5 millioner. Dette skjedde samtidig som han ble voksen, grodde langt, mørkt hår og fullførte utdanningen sin. Videre kunne han rett og slett kombinere de to tingene han likte best – sex og gambling – og slik fortsatte han helt til han skapte en historie som vi kjenner igjen via ett enkelt uttrykk i dag; nemlig casanova.