Filmen Casanova

Casanova filmI 2005 hadde filmen om selveste Casanova premiere. Den ble regissert av svenske Lasse Hallström, og hadde med seg store filmstjerner som Heath Ledger og Sienna Miller i hovedrollene. Filmen fikk en blandet mottagelse blant publikum, men med en poengsum på 6,5 av 10 mulige på IMDB er dette absolutt en film som er verdig tiden din.

Filmen, som delvis er basert på en sann historie, følger den italienske mannen Casanova (spilt av Heath Ledger) på hans eventyr i Italia på midten av 1700-tallet. Du kjenner helt sikker til uttrykket «å være en casanova», så du kan nok tenke deg til hva denne mannen var god på. Ja – du gjettet riktig, han var en damenes mann, og det legger til rette for et perfekt kjærlighetsdrama med både intriger, krangler og det man forventer når en casanova gjør sin opptreden.

En storproduksjon

Casanova tar for seg mange problemstillinger som var aktuelle på den tiden i Italia, men forteller samtidig historien til det som kanskje gjorde at uttrykket Casanova forbindes med det som det faktisk gjør i dag. Hovedpersonen selv forelsker seg i en kvinne med navn Francesca, som skriver ulovlige bøker om feminisme. Med løgner og mange kvinnfolk blir det garantert en god porsjon med drama, som inkluderer dødsdommer, kjærlighet og naturligvis en «happy ending» – alt etter øyet som ser.

Filmen er spilt inn av det store filmstudioet Touchstone Pictures, og hadde et budsjett på nærmere 38 millioner dollar – noe som gjør at Casanova er en riktig storproduksjon i internasjonal skala. Den har fått mye skryt for sin flotte gjenskapning av Italia på 1700-tallet, med mange vakre scener fra den berømte kanalbyen Venezia, der de fleste handlingene i filmen utspiller seg. Filmen varier i nesten to timer, og er derfor perfekt for en helaften for den som vil prøve seg som en ekte casanova selv.

Blandede kritikker

Men om du skal se filmen, så bør du kanskje ikke nødvendigvis lese kritikernes anmeldelser først. For selv om brukerne har rangert Casanova relativt greit på IMDB, så er det verre med ekspertanmeldelsene fra Rotten Tomatoes. Her har filmen fått en vurdering på kun 44% basert på hele 131 anmeldelser, noe som gjør at den havner et godt stykke under midten av treet. Enkelte anmeldelser går så langt som å beskrive filmen som «en bjørnetjeneste til det fargerike livet som den ekte Casanova faktisk levde».

Med andre ord er det ikke noe «must-see». Dersom du absolutt vil se en film med Casanova i hovedrollen, så finnes det også flere alternativer. Det samme året som den overnevnte filmen ble utgitt, i 2005, så kom det nemlig en film om en annen Casanova. Den hadde nøyaktig samme tittelen, men var en mye mindre produksjon. Det samme må vi kunne si om filmen Casanova fra 1987, som er noe annerledes enn de to filmene vi nå har nevnt. Her er det langt mer fokus på den seksuelle delen av livet til Casanova, som vi for så vidt må anta spilte en viktig rolle når navnet hans fortsatt er like aktuelt den dag i dag.